3 Ocak 2010 Pazar

Yelek

Yelek kolsuz bir üst giysidir. Kolsuz olması en büyük özelliğidir. Diğer tüm özellikleri farklılık gösterir. Kullanım alanları da çok geniştir. Fabrikasyon ve el işi yelekler vardır. Yelek modelleri modaya bağlı olarak değişim gösterdiği gibi hanımların elde ördüğü yelekler de kendi yaratıcılıklarına bağlıdır. Bu arada iş elbiseleri olarak üretilen yelekleri de unutmamak lazım. Özel kumaş ve modellerde iş yelekleri piyasada bulunmaktadır.
Yelekler bayanlar, erkekler ve çocuklar tarafından giyilir. Bebeklere uygun örgü yelekler giydirme rahatlığı açısından kullanışlıdır. Erkek ve bayan yelek modelleri genel olarak birbirine benzerlik gösterir. Ama bayan modelleri erkeklere göre daha üste oturan, dar ve süslüdür. Bebek ve çocuk yelekleri ise rengarenk cıvıl cıvıl yapılır. Örgü yelekler genelde iş elbisesi olarak pek tercih edilmez. Piyasada bulunan bazı triko yelekler genelde bayanlar tarafından gömlekler üzerine kombine edilerek şık hale getirilebilir. Triko yelekler kotların üstüne de giyilerek spor tarz yaratılır. Üst giysi olan yelekler çeşitli kumaşlardan üretilmektedir. En sık kullandığımız örgü yelekler kışın yünlerden yazın ise merserize iplerden örülmektedir. Örme örnekleri çıkarılarak farklı örgü tarzlarında yelekler yapılır.
Kumaş yelekler ise fabrikasyon olup daha çok modaya göre yön bulur. Bunların takım elbiselerin içine giyilen tipleri ve tek kullanılan cinsleri vardır. Takım elbiselerin içine giyilen yelekler aynı zaman iş elbiseleri sınıfına da sokulabilir, bedene tam oturan arkası astardan oluşan önden küçük düğmeli modellerdir. Kumaşları takım elbisesinin kumaşından olduğu gibi farklı uyumlu kumaşlardan da olabilir. Yünlü, pamuklu veya polyester karışık kumaşlardan dikilir. Ayrıca bu şık yelekler damatlar tarafından da giyilir. Ama bu yelekler özel günde giyildiği için saten veya benzeri kumaşlardan farklı renklerde piyasada bulunmaktadır.
Kumaş yelekler bayanlar tarafından işe giderken gömlek üstüne iş elbiseleri olarak giyildiği gibi spor kıyafetlerle de giyilir. Çok renkli kumaşlardan üretilen bayan yelekleri beli kuşaklı veya farklı tarz yakalarda satılmaktadır. Boyları da çeşitlidir. Uzun yelekler veya belden daha yukarıda kısa yelekler vardır. Hatta bolero tarzı ama kolsuz olduğu için yelek ismi verilen tipleri vardır.Kumaşlar dışında deri yelekler de dikkat çeker. Deri veya süet yelekler daha spor duran gömlek veya tişörtlerin üzerine giyilebilen modellerdir.
Bir de spor yelekler vardır. Bunlar anorak tipinde olur ve soğuktan yağmurdan, rüzgardan koruma amaçlıdır. İçi muflonlu ve üzeri yağmur geçirmez kumaştan kaplıdır. Kapitone dikim tarzında da olabilir. Bu yelekleri dışarda spor yapanlar, yürüyüşe çıkanlar, bisiklete binenler tercih eder. Rahat hareket ederken soğuktan koruyan giysilerdir. Genelde fermuarlı olan bu yelekler bel altında biter.
Bunların yanısıra çok cepli yelek modelleri vardır. Bunlar da iş elbiseleri olarak kullanıldığı gibi gündelik hayatta da giyilir. Gazeteciler, muhabirler, kameramanlar çok cepli ve yazları kalın olmayan bu yelekleri giyerler. Amaç özellikleri ceplerinden yararlanmaktır. Cepli olmaları kişilere avantaj sağlar.İş elbisesi olarak üretilen yelekler kalın muflonlı içlikli ve su geçirmez üst katmanlıdır. Bu modelleri dış mekanlarda çalışanlar tercih eder. Polisler, güvenlik görevlileri gibi çalışan kesim kullanır.
Reflektörlü yelekler ise kişi güvenliği açısından önem taşır. Fosforlu kumaşlardan ve reflektörlü şeritlerden oluşan yelekler uzaktan rahat seçilir ve geceleri rahat görünürler. Bu nedenle yol yapım çalışanları, çöpçüler, itfaiyeciler, ambulans sağlık görevlileri gibi kişiler mutlaka reflektörlü yelekler giymelidirler. Reflektörlü iş elbiseleri ‘nin kalın, içi polarlı olan soğuğu kesen modelleri olduğu gibi ince ,giysi üstüne giyilen sadece görünürlüğü arttırma amaçlı kullanılan tipleri de mevcuttur.

TAKIM ELBİSE GİYME KURALLARI

TAKIM ELBİSE GİYME KURALLARI :

Takım elbise denilince çocukluğumuzdan itibaren aklımıza koyu renk, “baba kıyafeti” gelir. Oysa takım elbise mefhumu bir on yıl içinde büyük değişim geçirdi. Tek sorun var, hangi model ya da rengin nerede giyileceği. Resmî ya da iş ile alakalı ilk önemli toplantı günü özel bir tercih gerektirir örneğin. Böyle zamanlarda eğer mevsim kış ise, yünden yapılma koyu renk, kruvaze ceketi olan bir takım seçiminiz olmalı. Vücuda oturuş biçimi ile ceket; takım elbise mevzuunun baş oyuncusu sayılır. Dikkatsiz bir seçim sizi kilolu gösteren bol bir ceketle veya kol altlarınızı geren, hareket zorluğu çektiren dar bir ceketle baş başa bırakabilir. Takım elbisede dikkat edilmesi gereken başka bir unsur da; gideceğiniz mekâna göre ceketinizin gömleğinizi ne kadar gösterdiği veya sakladığı. Daha ciddi ifadeler için, örneğin siyasi toplantılar için ya da önemli bir antlaşma yapılıyorsa gömleği daha az gösteren kruvaze ceket tercih edilmeli. Varsa üst cebine taktığınız kravat renginin içindeki en baskın olan tonda bir ipek mendil yerleştirmeniz mümkün. Daha rahat toplantılar için ilk tanışma değilse veya iş seyahatleri için ise üç düğmeli ceketler tercih edilebilir. Eğer iş seyahatiniz sırasında sosyal bir ortama, ev davetine katılacak ya da bir restoranda, bir eğlence mekânında yemek yiyecekseniz daha spor ve kendinden emin, seçici bir ifadeyi vurgulayan iki düğmeli ceket-pantolon takımların valizinizde olması gerekir.
Takım elbisenin renkleri, desen ve kesimi de bir bilen, eğitimli güngörmüş biri için farklı anlamlar taşımaktadır. Genellikle çizgileri belirgin, geniş aralıklı takım elbiseler, karakterini veya yaptığı işi ağır göstermeye çalışanların tercihidir. Oysa bilen için belli belirsiz incecik çizgileri olan veya koyu sade renkte yumuşak kumaştan dikilmiş bir ceket-pantolon takım tercih edilen olacaktır. Parlak çizgilerin hâkim olduğu takım elbiseler genelde gündüz sosyal mekânlarda ve gece yaşamında kabul görür. Kumaş cinsine gelince; çizgili veya düz kumaş olsun eğer imkânlar elveriyorsa hakiki kaliteli yün veya kaşmir kumaş tercih edilmeli.
Koyu renk deyince illa ki siyah akla gelmemeli. Düz siyah Avrupa’da matemi, restoran, otel gibi hizmet sektörü çalışanlarını akla getirir. En azından Avrupa’ya yapılacak seyahatlerde tercihlerinizi gözden geçirmenizde yarar var. Ancak, düz siyah yün veya kaşmir bir ceketi gri flanel bir pantolon ile kombinleyip açık mavi veya beyaz bir gömlekle birleştirirseniz hoş bir hava elde edebilirsiniz. Orta yaş ve üzerindekiler tercihlerine göre ceketini gömleğin rengine uygun ipek bir mendille de süsleyebilir ya da gömlek yakasına ipek/kaşmir cinsi bir fular ile bütünleyebilirler. Tabii smokin diktiriyor veya alıyorsanız siyah doğru renktir. Yaz mevsiminde ise arzuya göre beyaz ceketi yine aynı kumaştan yapılmış smokin pantolonu ile de kullanabilirsiniz. Renkler mevsimle birlikte açılabilir veya koyulaşabilir.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise; ceketlerde kol boyu ne uzun ne de kısa olmalı. Kolunuzu kırdığınızda kol boyu dirseğe kadar çıkmamalı ve düz durduğunuzda da bilekten bir veya iki parmak aşağıda duran kol boyu idealdir. Eğer ceket kol boyu uzun, parmaklarınızın üst bölümünü kapatacak şekilde olursa, etrafınıza ürkek bir intiba verirsiniz. Daha da kötüsü bu işi hiç bilmeyen biri gibi düşünmelerine sebep olursunuz. Ceketinizin omuz kısmı da bir başka önemli nokta. Kesinlikle dar gelmemeli, yoksa kısa sürede her boyun ve kol hareketinde sizi rahatsız eder ve kolay deforme olur. Yakası yerinde olmalı, ensede kıvrılıp bükülmemeli de. Burada bayanlara da iş düşüyor, eşlerinizin, babanızın ya da erkek kardeşinizin ceketini kontrol altında tutmalı ve arkadan yakasını kontrol etmelisiniz.
Takımınızın pantolonu da vücuda oturmalı, ne dar ne bol olmalı. ‘Göbekliyim’ diye bol pantolon tercih etmeniz sizi hem daha şişman gösterecek hem de elbisenizi yakışıksız gösterecektir. Pantolon boyu da ne uzun ne kısa olmalı. Ayakkabınızın topuğunu örtmemesi gerektiği gibi ayak bileğinde de bitmemeli. Ayakkabınızın üst bölümünü neredeyse kapatacak kadar olmalı. Pantolonunuzun arka cepleri varsa düğmeli olan tercih edilmeli. İçine bir mendil veya kartvizit, ince bir kartlık koyulabilir; ancak kesinlikle ‘cüzdan koymamalısınız’. Güvenlik bir yana, arka cebe konulan cüzdan hiç hoş olmayan bir görüntü değildir. Üstelik kumaşın cep bölümünü de deforme edersiniz.
Eğer takımınızda yelek var ise arkadan belinizin ayarına göre büzmeli ve vücudunuzu sarmasını sağlamalısınız. Son olarak da seçeceğiniz kumaşın cinsine, kalitesine mutlaka özen gösterin ; aksi takdirde her kullanım, yıkama ve temizleme işlemi kıyafetinizin itinasız görünmesine neden olur.